Sevärdheter i Buenos Aires du inte får missa

Buenos Aires har länge kallats för tangons huvudstad men den är även känd för sina många kulturella sevärdheter. Man har många teatrar och museer att vara stolt över och många menar att den liknar en europeisk stad genom den oerhörda mångfalden, men ändå med ett uns av enkelhet och småskalighet. Buenos Aires är uppbyggd på sitt europeiska arv och mycket har stannat kvar sedan den tiden. Man är fenomenal på att göra italiensk glass och husfasaderna kryllar av konst som påminner om olika europeiska folkslag. Argentinas huvudstad har några riktiga smultronställen att besöka. Här kommer några av dem.

Upptäck det tjusiga Recoleta

Recoleta är en finare stadsdel i Buenos Aires. Den är framförallt känd för kyrkogården El Cementerio de Recoleta där Eva Peron, alias Evita, ligger begravd. Denna kyrkogård har blivit en turistattraktion och kan jämföras med Pere Lachaise i Paris där alla kändisar eller överklassen ligger som betalat för en fin och smakfull plats efter döden. Recoleta påminner till stor del om Paris överlag, och har också kallats Sydamerikas Paris.

Passa på att promenera och fynda på second hand-marknaden i Plaza Francia under helgen eller ta en glass i de utsökta glassbarerna.

Teatro Colón

Om man är kulturellt intresserad och älskar opera eller balett så ska man definitivt boka platser till en operaföreställning eller en balettföreställning på Teatro Colón. Om man vill kan man också nöja sig med en guidad visning i lokalerna som är otroligt vackra. Man kan lätt säga att teatern är en av höjdpunkterna och en viktig sevärdhet i Buenos Aires. Första gången den öppnades var 1908 i samband med operaföreställningen Aida och snabbt följdes detta evenemang av ytterligare storheter som Luciano Pavarotti och Igor Stravinsky. Akustiken här lär vara bland världens bästa och utsidan är lika ståtlig som insidan. Man bör sikta in sig på Gyllene Salen om man följer med på en guidad rundtur. Den är verkligen speciell.

Plaza de Mayo

Plaza de Mayo är presidentsätet i Buenos Aires. Under helgerna har Casa de Rosada som är presidentens våning, öppet för allmänheten. Det är ett pampigt rosa slottsliknande hus som verkligen för tankarna till lyx och överflöd. För den som är politiskt intresserad och tycker om att läsa om Argentinas politiska historia, är detta ett måste. Alldeles bredvid ligger avenyn 9 de Julio som leder ned till den berömda obelisken som är Buenos Aires landmärke.

El Obelisco

Obelisken som ligger i slutet av avenyn 9 de Julio, är förmodligen stadens mest berömda sevärdhet och svår att undvika om man är där. Den byggdes 1936 för att fira att staden gick in i sitt fjärde sekel. Den designades av arkitekten Alberto Prebisch som även ritat andra modernistiska monument som exempelvis Teatro Gran Rex.

Se på fotboll på La Bombonera

Om brasilianarna är tokiga i fotboll så ligger inte argentinarna långt efter. Maradona är Gud här och när man är i Buenos Aires bör man se en match mellan några lag på La Bombonera som är arenan här. Även de som vanligtvis inte är fotbollsintresserade bör gå hit bara för att se stadion som både Messi och Maradona har spelat ofta på. Boca ­Juniors, River Plate och San Lorenzo är några av de bra lagen som man kan följa.