ABC-öarna – Västindiens holländska paradis

Vad tänker du på när du hör ”ABC”? Dagarna i skolbänken, Anna Book, eller att lära dina barn alfabetet när de var små? Detta är säkert de associationer som vi flesta har med ”ABC”, men visste du att ”ABC” även är synonymt med paradiset? Det finns nämligen tre stycken små fantastiska öar utanför Venezuela i Västindien som kallas för ABC-öarna, vilka är Aruba, Bonaire och Curacao! Dessa paradisöar tillhör Holland, men öarna får göra vad de vill bara i överenskommelse med Holland. ABC-öarna är lite som Danska Karibien är för Danmark, och ligger i utkanten av orkanbältet och har därför inte drabbats av några orkaner på över 100 år – ett perfekt läge för en perfekt semester!

Och på tal om vädret så kan ABC-öarna besökas året om. Som många andra platser har även dessa en regnperiod, och denna infaller under våra höstmånader, och när denna är slut övergår det till deras högsäsong. Eftersom det faller så lite regn här så har dessa öar ett kargt landskap, och en regnskur lite då och då är oftast välkommet och avsvalkande för den som annars bara ligger ute på stranden och glassar.

Här nedan presenterar vi alla tre öar – Aruba, Bonaire och Curacao – och även varje ös allra bästa strand!

C:\Users\andre\Desktop\JOBB\navigaremoments.se\Semestertipset\bild1-aruba.JPG

Den minsta av ABC-öarna: vackra Aruba!

Aruba

Av de tre öar som utgör ABC-öarna så är Aruba den minsta. På denna ö bor det ungefär 100 000 invånare, men trots att ön är den minsta så är det den mest turisttäta. Aruba ligger bara 25 kilometer norr om Venezuela, och ön mäter i 31 kilometer på längden och 10 kilometer på bredden. Som mest brukar det uppskattningsvis komma drygt 800 000 turister till ön varje år, och de flesta kommer hit för att spela golf, bada i havet och sola, vattenaktiviteter så som dykning och snorkla. På Aruba finns även en av världen bästa stränder, nämligen Eagle Beach. Här är den lätta sanden så vit och vattnet så azurblått att det på riktigt känns som att du befinner dig i paradiset.

Eagle Beach

När du besöker Aruba så är Eagle Beach ett måste – denna strand blev utsedd till den tredje bästa stranden i hela världen år 2017 av TripAdvisor Traveler Award! Med den bredaste stranden på hela Aruba och sin mjuka vita sand, så erbjuder Eagle Beach en äkta känsla av Karibien. Förutom att sola och bada så finns här även platser i skuggan att besöka när det blir lite för varmt, strandhyttor, och en stor selektion av vattensporter. Även sporter uppe på land är populära här, då många besökare spelar tennis i den pudervita sanden under helgerna. Denna lokala sport är både rolig att medverka i eller bara se på!

Det finns flera hotell runtom Eagle Beach, för alla budgetar. Vissa av dessa hotell erbjuder solstolar och lounges för deras gäster. Skulle du råka befinna dig här över påsken kan det även vara roligt att veta att varje påsk så är det tradition att lokalbefolkningen kommer ut hit till stranden och campar i den mjuka sanden – kanske något för den semestrande familjen också! Men det är inte bara familjer av människosläktet som befinner sig på Eagle Beach; på Aruba bor det fyra sorters sköldpaddor och de flesta nästena kan man faktiskt hitta just här på Eagle Beach.

C:\Users\andre\Desktop\JOBB\navigaremoments.se\Semestertipset\bild2-abc.jpg

Slappna av på Arubas bästa strand, Eagle Beach!

Snabbfakta om Aruba

Befolkning: ca 100 000

Yta: 193 kvadratkilometer

Valuta: Aruba florin eller Florin (AWG)

Internetdomän: TLD : .aw

Statsskick: Parlamentarisk demokrati

Tidszon: UTC-4

Språk: Papiamento, spanska, engelska och nederländska

C:\Users\andre\Desktop\JOBB\navigaremoments.se\Semestertipset\bild3-abc.jpg

Harmoniska Bonaire – perfekt för en lugn semester!

Bonaire

Den näst största ön av ABC-öarna är Bonaire, men trots att den är större än Curacao så är det denna ö som har minst antal invånare, ungefär bara 11 000 människor faktiskt. Bonaire är ungefär 38 kilometer på längden och 6 till 11 kilometer på bredden och ligger ungefär 80 kilometer norr om Venezuela och 50 kilometer öster om Curacao. Förutom att Bonaire har minst invånare så är denna ö även minst besökt av turister; ungefär 40-50 000 turister besöker Bonaire varje år uppskattningsvis. Men det gör absolut ingenting då detta gör att ön känns väldigt lugn och harmonisk, och avkoppling är just det som de flesta turister är ute efter när de kommer hit och semestrar. Men det är inte bara avkoppling som lockar besökare hit utan även en mängd med olika aktiviteter så som cykeläventyr, snorkling, och andra vattensporter så som paddla kajak och windsurfing. Bonaire är faktiskt känt som en av de bästa platserna i världen när det kommer till windsurfing, och år 2002 anordnades VM i windsurfing här på Bonaire.

Bonaire ingår även i de så kallade BES-öarna, även de alla i Västindien och tillhör Holland. Dessa består utav Bonaire, Sint Eustatius och Saba, och har ett samlingsnamn som heter Nederländska Antillerna.

No Name Beach

Den bästa stranden på Bonaire ligger faktiskt inte på just Bonaire, men på en liten ö precis framför Bonaire. Denna ö heter Klein Bonaire (Lilla Bonaire) och är som en liten bit av paradiset. Här finns det inga invånare, inga byggnader, och inga faciliteter – det är nästan som att åka tillbaka i tiden och upptäcka en helt ny ö där ingen har varit innan! Förutom det uppenbara att sola och bada så är detta även en fantastisk plats att snorkla på med dessa vackra rev som finns runtom Klein Bonaire.

För att komma hit behöver du ta en båt, främst en vattentaxi, och det tar bara 15 minuter att ta sig över hit. Båtarna kör dagligen till Klein Bonaire och det är två stycken firmor som håller i detta: Caribe watertaxi och Epic watertaxi. På deras hemsidor kan du läsa mer om vilka tider som båtarna kör och varifrån de går.

C:\Users\andre\Desktop\JOBB\navigaremoments.se\Semestertipset\bild4-abc.jpg

Ta båten över till Bonaires bästa strand – Klein Bonaire!

Snabbfakta om Bonaire

Befolkning: 11 000 (Bonaire)

Yta: 294 kvadratkilometer

Valuta: Nedländerna Antillean gulden (ANG)

Internetdomän. TLD / .an

Statsskick: Parlamentariska

Tidszon: UTV-4

Språk: Papiamento, engelska, nederländska och spanska

C:\Users\andre\Desktop\JOBB\navigaremoments.se\Semestertipset\bild5-abc.jpg

Den största av ABC-öarna: fantastiska Curacao!

Curacao

Den största ön av Västindiens ABC-öar är Curacao. På Curacao finns det ett fantastiskt klimat, vänliga människor och har goda flygförbindelser, och har länga varit en bevarad hemlighet för skandinaviska resenärer. Men nu har även vi uppe i Skandinavien börjat upptäcka denna paradisö som ligger 70 kilometer norr om Venezuela, och ett direktflyg från Amsterdam tar dig hit på bara 10 timmar!

Curacao är som sagt den största av de så kallade ABC-öarna och här bor ca 150 000 invånare på mer än 50 olika nationaliteter. Ön är 65 kilometer på längden och ungefär 15 kilometer på bredden. Curacao tillhör inte bara ABC-öarna, utan även de Nederländska Antillerna, vilka i sin tur tillhör det Nederländska kungariket. Eftersom ön tillhör Nederländerna, eller Holland som vissa säger, så är holländska det officiella språket, men de flesta talar papiamento som är öns eget språk och som också talas på de två andra ABC-öarna Aruba och Bonaire. Till Curacao kommer turister för att shoppa, festa, uppleva kulturen, sola och bada på någon av de 41 olika stränderna som finns här, eller roliga vattenaktiviteter så som dykning.

Cas Abou Beach

Den bästa ön på Curacao är Cas Abao Beach med dess kritvita sand och kristallklara vatten. Denna strand är perfekt för att bara ligga och lata sig på, eller ligga och plaska i vattnet. Dock är denna strand rätt populär och runt lunchtid brukar det vara rätt packat med folk, så det kan vara rätt svårt att hitta en bra plats eller en ledig solstol. Så det bästa är att komma dit tidigt så du kan få den allra bästa platsen! Men trots att det är mycket folk så känns det aldrig som att det faktiskt är för mycket folk då det finns mycket plats att befinna sig på.

För dem som inte bara vill ligga och lata sig i solen så finns det en butik här för de som gillar olika vattensporter, bland annat dykning och snorkling.

Men kom ihåg att det är en liten inträdesavgift både för att vara på stranden och för att boka en solstol!

C:\Users\andre\Desktop\JOBB\navigaremoments.se\Semestertipset\bild6-abc.jpg

Njut på Curacaos bästa strand, Cas Abou Beach!

Snabbfakta om Curacao

Befolkning: 150 000 invånare

Yta: 444 kvadratkilometer

Valuta: Nederländerna Antillean gulden (ANG)

Internetdomän: TLD / .an

Statsskick: Parlamentariska

Tidszon: UTC-4

Språk: Papiamento, engelska, nederländska och spanska

Att resa till ABC-öarna

Varför ska man resa till ABC-öarna? Det finns många anledningar, men de främsta som gör att besökare tar sig hit är för den romantiska atmosfären, de sköna stränderna, det varma vattnet och den vackra naturen som finns här i Västindien. Dessutom är det alltid runt 30 grader varmt här året runt och mellan 7 till 9 soltimmar om dagen. Deras regnperiod är mellan november och januari, men en regnskur lite då och då är oftast välkommet. Aruba passar bäst för de turister som gillar att göra ingenting; Bonare för de som gillar att dyka, snorkla och andra vattenaktiviteter; Curacao för de som vill uppleva det riktiga Karibien; och framför allt för alla romantiker!

Att ta sig hit är inte enormt komplicerat, men det finns ingen charter hit. Det går direktflyg från Amsterdam med holländska KLM, och det är dem som har de allra bästa förbindelserna. Detta betyder att du antagligen bara kommer att behöva göra ett byte mellan den flygplats du startar på i Sverige (eller kanske Köpenhamn) och Amsterdam, innan du är framme – smidigt! Holländska KLM flyger till Aruba och Bonaire varje dag, och till Curacao fem dagar i veckan. Priset ligger från ca 7000 kr tur och retur, det är lite beroende på säsong. Eftersom det inte finns charter köper man sig lättast en paketresa genom en resebyrå om man vill ha allt fixat och klart. Svenska Navigare Moments erbjuder resor till Aruba och Curacao, och till Bonaire finns t.ex. amerikanska Bonaire Pros. Det finns bra boenden på alla öar som passar de flestas plånböcker.

Men man behöver ju inte nöja sig med bara en ö, det går ju faktiskt att besöka alla tre. Förbindelser mellan Aruba, Bonaire och Curacao är det bolaget Dutch Caribbean Airlines som står för och biljetterna kostar ca 1500 kr var. Det år även att åka båt mellan Curacao och Bonaire som kostar ungefär 225 kr för en enkelbiljetter, och det går även att ta båten, för ca 400 kr, över till Venezuela för den som är sugen på ännu fler länder! Men om du planerar ett besök till Venezuela så glöm inte att ha visum dit!

C:\Users\andre\Desktop\JOBB\navigaremoments.se\Semestertipset\bild7-abc.jpg

Bildkällor: Flickr, Wikipedia Commons, Pixabay