Sevärdheter i Mendoza du inte får missa

Mendoza är en av de argentinska städer där turismen är mycket stor. Detta tack vare den vackra geografin, det soliga klimatet och de fantastiska vinodlingarna. I Mendoza odlas den största delen av Argentinas viner som anses vara fruktiga och friska. Dock har denna vinstad även ett stort utbud av andra saker som man förmodligen gärna upplever under en vistelse här.

General San Martin Park

I utkanten av Mendoza ligger en vackert belägen sjö och alldeles intill den finns en stor och lummig park där studenterna har picknick, folk sitter och läser eller helt enkelt bara strosar omkring för en stund. I parken ligger även en stor rosenträdgård som doftar ljuvligt och den stora fontänen i mitten fungerar som knutpunkt. Parken skapades på 1890-talet och har inspirerats av både brittiska och franska odlingstekniker. Glöm inte att titta närmare på de 34 skulpturerna utmed stigarna. Har man barn med sig kan ett besök på parkens zoo vara ett alternativ.

Caverna de las Brujas

The Witches’ Cave är en grotta som nås med en stunds körning söder om staden Mendoza och är belägen 1830 meter över havet i Mendoza-provinsen. Här har formats mängder av stalaktiter och stalagmiter jämsides med undervattenssalar. Grottan är både skräckinjagande och ståtlig på samma gång. The Witches’ Cave är dessutom ett hem för en rad insektsarter och spindlar så den som är araknofob bör inte kliva in här. Som turist får man gå in med erfarna guider. Försök inte traska in själv här.

Uco-dalen

Söder om staden Mendoza ligger Uco-dalen som har blivit känd för alla sina vingårdar. Väg 89 som även kommit att kallas Vingatan, märker ut alla dessa gårdar där man kan stanna till och prova eller titta på odlingarna. Bakom står de snöbeklädda Andernas bergstoppar och precis bredvid löper Tunuyánfloden. Denna dal är relativt outforskad men har många skatter som ännu inte har uppdagats. Än så länge är det väldigt lugnt här och turismen har inte hunnit ikapp. Kanske man fortfarande fokuserar sig på Bordeaux och Toscana, men när man är ute efter något annorlunda, så är Uco-dalen alternativ nummer 1. Druvor som odlas här är bl.a.:

  • Sauvignon blanc
  • Merlot
  • Pinot Noir

Cerro de la Gloria

Ett av Mendozas stora monument och landmärken är Cerro de la Gloria som står i San Martin-parken. Den är till för att hylla Andernas Armé och upprättades 1914 av den uruguayanske skulptören Juan Manuel Ferrari. Det är ett mycket praktfullt monument som vittnar om patriotismen och de historiska vingslagen som Argentina har upplevt.

Plaza Independencia

Mitt i Mendoza ligger den fyrkantiga och grönskande Plaza Independencia som idag fylls upp av människor från morgon till kväll. Här står även försäljare på löpande band och försöker pracka på besökare både det ena och det andra. Torget är utgångspunkt och grenar ut sig i de andra gamla gatorna i centrum. Torget konstruerades efter en stor jordbävning på 1800-talet, då större delen av staden hade förstörts. Man beslöt sig då att bygga en ny stad nordöst om den gamla och det första man byggde var denna plats. Tillsammans med några andra torg som Plaza Espana, Plaza Chile och Plaza Italia, skulle dessa torg vara en skyddad plats vid ett ytterligare eventuellt jordskalv.