Buenos Aires

År 1816 blev Argentina självständigt efter att ha varit en spansk koloni sedan 1500-talet. Under 40-talet kom Juan Peron till makten med sin fru Evita Peron, många har säkerligen sett filmen med Madonna i huvudrollen. Evita blev känd för sin passion för välgörenhet och var en folkkär person. Argentina upplevde problem med statskupper och demonstrationer ända fram till 2000-talet men nu har landet stabiliserats. Om man vill titta på Evitas grav kan man åka till Recoleta-kyrkogården som verkligen är värd ett besök, också på grund av de vackra statyerna där.

Argentinas huvudstad Buenos Aires har 48 stadsdelar och totalt tre miljoner människor. Man skulle kunna tro att det var fler men det är det faktiskt inte. De olika stadsdelarna har olika saker att erbjuda, t.ex. La Boca som är den italienska delen eller San Telmo som är tillägnat konstnärerna. Palermo Viejo är det trendiga och moderna kvarteret där folk samlas nätterna igenom och festar till in på småtimmarna och shoppar i häftiga och unika butiker på dagarna. Men det vore synd och skam att inte nämna Buenos Aires utan att lägga den största vikten vid tangon. Den argentinska tangon är en fröjd för ögat och ett riktigt skådespel om den utförs på rätt sätt.

Tango och sensualitet

Tangon är den dans som har satt Argentina på kartan. Visst är man bra i fotboll också och vem kan glömma Maradonas kvicka fötter, men den sensuella tangon gör att vem som helst kan fälla en tår. Tangon finns i flera former – klassisk, elektro och nuevo. Många som åker till Argentina vill ta tillfället i akt att lära sig tango och det finns flera klubbar där man både kan gå en kurs och titta på professionella dansare. Confiteria Ideal och Niceto Club är två ställen att uppsöka när man är i Buenos Aires. Under augusti varje år hålls Tango-VM för den verkligt dansanta entusiasten och under februari månad är det tangofestival i hela staden.

Kultur

Buenos Aires hör till en av de mest kulturella städerna i Sydamerika. Man har 22 museer, 43 teatrar och 153 biografer. MALBA är det museum som både varvar utställningar, debatter och konstnärsträffar och i La Boca som är den italienska stadsdelen, kan man uppleva argentinsk fotboll på stadion La Bombonera där Diego Maradona var en flitig spelare.

Förutom kultur finns det många marknader att bege sig till. Plazoleta Cortazar i stadsdelen Palermo är en marknad där alla argentinska designers samlas för att sälja sina prylar och i San Telmo är det marknad med hantverk och liveuppträdanden som förekommer varje söndag.

Att åka runt i Buenos Aires och att ta sig hit

Det är inte speciellt komplicerat att ta sig till Argentinas huvudstad. Många stora flygbolag från Europa som exempelvis British Airways eller Air France och Lufthansa erbjuder flighter varje dag. Flygplatsen utanför Buenos Aires heter Ezeiza och ligger 35 km utanför stadskärnan. In till staden åker man lättast med en taxi eller en buss.

Väl inne i Buenos Aires kan man antingen gå, ta en taxi eller en lokalbuss. Man köper biljetter i de många automaterna som tar mynt. Taxi är inte dyrt här och det är mycket enkelt att få tag i en taxibil. Välj de seriösa bolagen som Radio Taxi. Buenos Aires har även en tunnelbana men undvik den på kvällar.