5 måsten för turister i Chile

I världens mest avlånga land Chile finns allt mellan himmel och jord. Numera har man lagt Pinochet-tiden bakom sig och avancerar för fullt. Den 400 mil långa kusten bjuder både på solbad och äventyr och olika klimat som gör att man både kan skidor, vandra, surfa och klättra, vilket man vill. Anderna, Santiago, Påskön eller Valparaiso är bara några få saker för turister och här kan man läsa om 5 måsten som man verkligen inte får försaka under en Chile-resa.

Påskön

Chile har en liten skärgård men landet har även en mystisk ö som kallas för Påskön. Namnet kommer från den nederländske upptäckaren Jakob Roggeveen som satte sin fot där under påsken 1722. På Påskön bor det bara 5000 invånare och förbindelserna är lite inskränkta men har man väl kommit dit, väntar vandring på stäpperna, promenader upp till kratrarna, surfing på de folktomma stränderna och synen av stenfigurerna som sägs vakta över ön. Flyga hit kan man göra från Santiago.

Njut av det chilenska vinet i Casablanca

Det finns flera Casablanca i världen och detta är ett av dem. Här odlar man det goda chilenska vinet som har blivit så populärt i både Europa och resten av världen. Carmenère-druvan har numera blivit symbol för de chilenska vinsorterna och faktum är att området bara har ca 30 år på nacken. De första vinrankorna sattes upp 1982 och på den vägen är det.

Vinerna är friska och fruktiga tack vare det svala klimatet och som turist bör man uppsöka alla vingårdar och prova ut de goda dryckerna för att testa sin smakpalett. Casablanca ligger 75 km nordväst om huvudstaden Santiago.

Skidåkning i Anderna

Varför åka till Alperna eller fjällen när man kan uppleva världens häftigaste skidåkning i Anderna? Det finns många olika skidorter i Chile som både erbjuder både lättare och svåra backar. I Anderna snöar det ofta och inte sällan faller 6-8 meter snö på vissa håll. Farellones, La Parva och El Colorado är bara några av skidorterna och ligger ca 1,5 timme från Santiago. Är man riktigt modig kan man boka helikopter och komma långt in i bergskedjan. Vore det inte skojigt att åka skidor mitt i sommaren?

Valparaíso

I provinsen med samma namn, ligger staden Valparaíso som är en av Chiles viktigaste hamnstäder. Den ligger i centrala Chile, två timmar nordväst om Santiago. Här hittar man också den chilenska nationalkongressen som flyttats från huvudstaden. Stadens historiska kvarter står på UNESCO.s världsarvslista. Många kända chilenare härstammar från Valparaíso som bl.a. Pinochet och Pablo Neruda, vars hus ”La Sebastiana” man kan titta in i.

I staden finns en intressant historia att utforska och Valparaíso är också känd för sina universitet.

Åk på fjordarna vid Punta Arenas i Patagonien

I söder smälter Chile och Argentina in i varandra tack vare Patagonien och Eldslandet. Här finns det mängder av mäktiga fjordar varvat med berg och glaciärer vid den sydligaste spetsen och Magellans sund. Titta på pingviner, sjöbjörnar och pumor eller vandra och klättra i bergen. I södra Chile är det äventyr som står på agendan och Punta Arenas är staden som får en att påminnas om sina hemtrakter. Tänk på att det är sommar här när det är vinter i Sverige och även när det är sommar så blir det inte speciellt varmt. Sommaren är kort, helt enkelt och det mesta regnar faktiskt bort.