5 måsten för turister i Colombia

Man bör skaka av sig stereotyperna vad Colombia beträffar, och våga sig in i detta fantastiska land som har så mycket att bjuda på. Naturligtvis ska man vara uppmärksam på sin omgivning men har man väl varit i Colombia, kommer man säkerligen vara av den åsikten att det faktiskt inte var så farligt. Här är 5 saker man bör göra under en resa i Colombia.

Slappa på Islas del Rosario

Palmer, kokosnötter och sombreros. På Islas del Rosario är det strandliv och vattensport som gäller. Korallreven och de regnbågsfärgade fiskarna gör att dykning och snorkling är en favoritsysselsättning här. Öarna ligger några mil ut från hamnen i Cartagena och här kan man antingen bo på hotell eller göra en dagsutflykt. Djur och fiskar att se på är hajar, barracudor och delfiner.

Beundra arkitekturen i Cartagena

Staden Cartagena är en vacker miljonstad som har många pampiga byggnader från kolonialmaktens tidsera. Den ligger på Colombias karibiska sida och tar med sig ett varmt, tropiskt klimat. Cartagena kan lätt räknas som den turisttätaste staden i landet och visar upp landet från dess bästa sida med lyxiga hotell, smaragdbutiker och arkitektur att dö för. Staden finns nu även med på UNESCO:s världsarvslista och det säger inte lite. Byggnaderna är otroligt charmiga och livet glatt.

Vandra i nationalparken Tayrona

Tayrona har både storslagen natur och historiska monument att titta på. Här kan man bland annat delta i vandringar, klättring och fågelskådning med sight-seeing av traktens ruiner. Parken ligger vid Colombias nordliga kust och det finns en hel del stränder att vila upp sig på när man vill ta en paus från upptäcktsfärden. I parken kan man både campa eller bo på hotell och det finns också skojigheter för barn som till exempel ett akvarium och ett delfinarium vid Santa Marta.

Bogota

Colombias huvudstad är Bogota och har blivit betydligt bättre vad gäller kriminalitet och brott. Dock bör man vara försiktig och inte gå ut efter mörkrets inbrott. Dess förflutna bör inte hålla besökare borta längre och idag börjar Bogota få tillbaka sin turism. Staden har många kulturella sevärdheter som Guldmuseet, Nationalmuseet samt den gamla stadsdelen La Candelaria och lyxkvarteren Zona Rosa. Undvik stadens södra delar, man bör hålla sig i norr där det är säkrast.

Besök kaffeplantagerna

Colombianskt kaffe har ett fantastiskt gott rykte och det är helt normalt. Huvudsorten är Arabica och växer på Andernas bergssluttningar på grund av den bördiga, röda, vulkaniska jorden.

Den typiska kafferegionen i Colombia är Paisa som producerar den mesta delen av kaffet. Idag är detta ett kulturlandskap och har fått världsarvstatus. Man brukar kalla detta landskap för ”kaffets triangel” då landskapet är format som en trekant. Hit kan man åka för att uppsöka en kaffefarm och prata med lokalbefolkningen.

  • Ett tips är att köpa med sig rejält med kaffe och lädervaror från Colombia. Kaffet anses vara världens bästa och lädret är billigt och av utsökt fin kvalité. Colombia är också ett av de länder som har massvis av smaragder så varför inte investera i en glittrig sten? Se dock till att ha den under uppsikt under vistelsen där.