5 måsten för turister i Brasilien

Om man bestämt sig för att äntligen ta den där flygresan till Sydamerikas största nation, så kan man bara lyckönskas. Brasilien har allt en turist kan tänka sig och mer därtill. Kultur, historia, paradiskuster och ett glatt leverne. Vad mer kan man önska sig? Dock kan det krävas lite planering inför denna resa som säkerligen följer med euforiska känslostormar. Det finns så mycket att se och göra att det är svårt att hänga med i svängarna. Här följer några exempel på saker man absolut inte bör missa under sitt brasilianska äventyr.

Karnevalen i Rio

Ca 47 dagar innan påsk varje år, går karnevalen i Rio de Janeiro av stapeln. Denna karneval är späckad av glitter och glamour samt lättklädda damer och herrar med vickande rumpor. 3 dagar håller karnevalen på och samban dansas 24 timmar om dygnet. Gå en snabbkurs i samba innan och följ med i tåget för att skaka på kroppen en aning. Upplev stämningen! Den är helt fantastisk.

På tur i Amazonas

I Amazonas ligger regnskogen tät. Här klättrar aporna upp och ned i lianer och de mest färgstarka fågelarterna visar upp sig här. Omman vågar sig in i djungeln för att uppleva de mest ovanliga djurarterna och snirkla fram på floderna, så kommer man garanterat inte att ångra sig. Amazonas ligger också på gränsen till 8 andra sydamerikanska länder som exempelvis Peru, Bolivia och Colombia. Amazonas är den mest artrika regnskog som finns och tyvärr är den allvarligt hotad på grund av avskogning. Se därför till att besöka den innan den blir alltför förstörd. Belem eller Manaus är två bra områden att börja en vandring från.

Guldstaden Ouro Preto

Detta är Brasiliens svar på El Dorado. Ouro Preto är en gammal guldgrävarstad som hade sin topp under guldrushen på 1700-talet. Staden ligger 513 km norr om Rio och har gamla guldgruvor samt byggnader som är helt smyckade i guld. Igreja de Nossa Senhora do Pilar är kyrkan som har den mest imponerande insida mam kan tänka sig. Guld och silver är varvat om vartannat och utsidan är lika praktfull, den. Ouro Preto är satt på UNESCO:s världsarvslista och idag lever man istället på turismen.

Petropolis

En liten stad i bergen i närheten av Rio de Janeiro är den gamla kungastaden Petropolis som idag har kvar sin kungliga atmosfär på grund av släktingar och fint folk som lämnat Rio och bosätter sig här för att odla ekologiska produkter och snacka politik. Här är politisk korrekthet och hälsa de ämnen som står i fokus. Titta på Pedro II:s sommarpalats som idag är museum eller sitt och ät i någon av de lyxiga restaurangerna med närodlad mat. Vill man så finns det också flera härliga span att slappna av i.

Redo för en favela?

Brasiliens slumområden har både ett gott och ett dåligt rykte. Vissa är centrum för knarkhandel och brottslighet medan glädjen och livslusten märks av på samma gång. I favelorna börjar trenderna och samban. Här ser man brasilianarnas verkliga liv och får en chans att ta reda på hur den brasilianska drömmen egentligen ser ut från deras perspektiv. Man kan följa med på en guidad tur i någon av städernas favelor, eftersom turister inte rekommenderas att gå in i vilken stadsdel som helst utan erfarenhet och skydd.