Rio De Janeiro – Brasilien från den bästa sidan

Att besöka Rio de Janeiro är som att kliva in i en färgglad dröm fylld av musik, dans och härliga invånare. Är man fotbollsintresserad, äventyrslysten eller letar efter en av världens vackraste stränder har man också hittat rätt. Brasiliens huvudstad lockar besökare från världens alla hörn och resmålet är en punkt på mångas bucket lists. Vad ska man då tänka på när man reser hit och vad får man absolut inte missa? Nedan presenteras allmän information som kan vara bra att veta innan man besöker Rio de Janeiro.

Bra att veta

Allra bästa tiden att besöka Rio de Janeiro beror egentligen på vad man föredrar. Deras högsommar ligger mellan november och mars och temperaturen ligger då kring 30-35 grader celsius på dagarna. Det är heller inte ovanligt att det drar in hastiga regnväder under denna period. Svalare blir det under den tidiga hösten kring april, även under tidig vår i oktober är temperaturen lägre. Under peakperioder som nyår eller karnevalen i februari/mars är det som dyrast att boka hotell, men det blir också en resa man aldrig kommer glömma. Man talar portugisiska och valutan är Real och de flesta ställen tar emot de vanligaste betalkorten. Räkna med priser ungefär som här hemma i Sverige. För att ta sig runt i staden och upptäcka alla sevärdheter och fantastiska stränder är både tunnelbana och taxi ett bra alternativ. Vill man hellre se staden på ett mer aktivt sätt finns det även gott om cyklar att hyra.

Se och göra i Rio de Janeiro

Vad finns det då att göra i denna härliga och färgsprakande stad? Reser man hit i februari/mars kan man ha den stora turen att pricka in den årliga karnevalen. För många är det anledningen till varför man reser hit och det är inte särskilt svårt att förstå. Det är en av de mest kända festligheterna i världen och att se de som deltar dansa fram i pampiga dräkter prydda med fjädrar och paljetter är något utöver det vanliga. Staden förvandlas till en enda stor fest och det kommer vara svårt att inte ryckas med i sambatakterna. Karnevalen sätter igång 47 dagar före påsk och varierar alltså i datum från år till år men ligger i februari eller mars.

Är man strandtokig och vill se några av världens finaste stränder ska man bege sig till Ipanema och Copacabana. Här möts man av en underbar mix av restauranger, mysiga strandpromenader och glada besökare från hela världen. Extra härligt är det på söndagar då biltrafiken på strandpromenaden stängs av och den långa strandremsan fulls av inlines, skateboards och cyklar. Stanna till och drick en Caipirinha eller kokosvatten direkt ur nöten och njut av den avslappnade stämningen. Ett tips är också att besöka Lagoa – en lagun mitt i staden som är otroligt vacker!

Vill man komma bort från stadspulsen och känna av lugnet kan man bege sig till Parque Lage? Det är ett gammalt slott som inhyser både café och konstskola och är omringat av en underbart vacker regnskogsträdgård. Allt med ett magiskt läge för att blicka upp mot den berömda Kristusstatyn