Sevärdheter i Santiago du inte får missa

Den som vill uppleva det charmiga Santiago för en stund rekommenderas att ta på sig walking-skorna och följa med på en tur av sevärdheter som absolut inte får missas. Här kommer man att uppleva Europa i sydamerikansk stil och risken finns att man har svårt att lämna staden när man väl är klar att resa hem.

Bellavista

Denna stadsdel brukar kallas för Pariskvarteren. Hit går man främst under kvällstid för att äta gott, stifta nya bekantskaper eller strosa runt samt titta på konst. Instoppad mellan San Cristobal Hill och Mapocho-floden har Bellavista funnits sedan 1970 och är numera känt för sitt heta nattliv. Men inte bara det! Bellavista har en mängd charmiga byggnader med fulländad konst och graffitti på fasaderna som gör att man kan bli stående med vidöppen mun. Om man vill, kan man även boka en guidad tur genom stadsdelen, gå till fots eller hyra en cykel och ta sig runt. Sydamerika har rykte om sig att vara färgstarkt men det är sällan man upplever en sådan färgklick som i Bellavista.

La Chascona

När man ändå befinner sig i Bellavista, kan man stanna kvar för en stund. Här ligger nämligen poeten Pablo Nerrudas hem som nu är museum. Nerruda har också vunnit Nobelpriset i litteratur och han hade även en konstnärlig talang som man upptäcker när man stiger in. Byggnaden är smyckad i blå nyanser och inredningen är både vacker och besynnerlig på samma gång. Även om man tidigare aldrig hört talas om poeten, bör man ändå besöka museet som garanterat inte lämnar någon oberörd.

San Cristobal Hills och jungfru Maria-statyn

I norra delen av Santiago sträcker sig berget San Cristobal Hills ut sig och avslutas med en gigantisk jungfru Maria-staty på toppen. Namnet San Cristobal kommer från de spanska conquistadorena och refererar till Sankt Christoffer som dog martyrdöden på 200-talet för att senare helgonförklaras. I parken och i bergen nedanför brukar folk springa och åka mountainbike för att träna upp flåset och detta är ett av Santiagos mest turisttäta områden. Man kan säga att detta är Santiagos svar på Kristus-statyn i Rio de Janeiro.

Plaza de Armas

Santiagos största torg och numera ett landmärke, heter Plaza de Armas. Här möts man, byter transport eller går vidare mot Moneda Palace som är presidentens bostad. Det är på denna plats som Chiles huvudstad grundade sig. De första gatorna utgick härifrån och hela gatumönstret i Santiago är som ett rutmönster.

Runt torget kan man finna ett antal viktiga byggnader så som Katedralen och Kommunförvaltningen samt Centrala Postkontoret.

Cajón del Maipo

5 mil sydöst om Santiago ligger denna djupa floddal som är ett reservat där man kan vandra och titta på de gamla lederna som länkar samman Santiago med andra delar av Chile. Dalen är makalöst vacker och sträcker sig hela 70 km längs Anderna. Numera är det rekreationsområde för Santiago-borna som kommer hit på helgerna och trekkar, cyklar eller tittar på rävar och pumor. Man kan boka en guidad tur eller hyra en bil och ta sig hit på egen hand. Håll i hatten, det är mycket blåsigt här.