Santiago – Chiles huvudstad

Chiles huvudstad kan lätt förväxlas med vilken europeisk stad som helst. Det var inte länge sedan Santiago var urfattig med en trasig själ, men detta är nu ett minne blott. Numera har den kommit att kallas Sydamerikas Barcelona på ett skämtsamt sätt. Dock kan man relatera till det påståendet ganska lätt. Shoppingen är unik och bra, stämningen är sprudlande och arkitekturen charmig. Inne i staden finns det fullt av småbutiker och marknader med traditionellt hantverk och designerprylar och bredvid dessa radar kaféerna och krogarna upp sig i väntan på att kvällen kommer.

Även festligheterna märks av rejält då trubadurerna spelar för fullt dag som natt på torgen eller kaféerna. Santiago är en av de städer i Sydamerika i vilken man inte behöver vara konstant rädd när man går ut. Visst bör man alltid vara på sin vakt och ett visst antal rån förekommer, men man behöver inte vara uppmärksam mer än nödvändigt.

Att göra i Santiago

Shopping och kulturellt utbud finns det gott om i Chile. Maten och drycken får man inte nog av. Testa nationaldrycken Jordbävningen som sägs göra underverk med smaklökarna. När det är sight-seeing som står på agendan hör Plaza de Armas till de främsta sevärdheterna. Det är stadens nav och mötesplats för både invånare och turister. Vandra sedan söderut några minuter för att komma till det pampiga La Moneda Palace där presidenten har sin våning. I norr ligger San Cristobal Hill som skuggas av en stor staty av Jungfru Maria. Den står 2821 meter över staden och runt omkring ligger den största parken i Santiago som lämpar sig utmärkt för vandring och mountainbike. Santiago har även ett nöjesfält, vid namn Fantasilandia som ligger i hörnet av O´Higgins Park. Här kan man gå med ett gäng för att åka berg- och dalbanor, Monga eller Kamikaze m.m. Santiago har också en rad monument och museer så som Casa Colorada, Pablo Nerudas gamla hem La Chascona och Modemuseet med sydamerikanska klädedräkter från både äldre tidsepoker och modern tid. Glöm heller inte Sydamerikas vackraste katedral Catedral de Santiago.

Om man mot förmodan skulle bli trött på storstaden, kan man bege sig till vindistriktet eller åka upp i Anderna för ett par dagars skidåkning. Det finns gott om fantastiska pister för skidälskare och de ligger endast 1,5, timme från huvudstaden och kan nås med buss.

Ta sig till Santiago

Man kan flyga direkt till Chile från någon av de stora europeiska städerna som Rom, Paris eller Madrid och det finns flera pålitliga flygbolag man kan ta. Inrikesflygen i Chile beräknas vara av godkänd kvalitet och relativt organiserade och bolaget man kan ta heter LATAM.

Ta sig runt inne i Santiago

Santiagos bussnätverk fungerar mycket bra och man kan också ta tunnelbanan som har 108 olika stationer. Taxi är också lätt att få tag på men kolla alltid om taxametern står på först. Ibland kan chaufförerna vara lite luriga. Dock kan man räkna med en billig resa.

Boende i Santiago

Chiles huvudstad har både lyxiga och billiga boenden. Här kan man både hyra lägenhetshotell och bo på vandrarhem. De Blasis är ett lugn billigt vandrarhem i stadsdelen Providencia men vill man ha verklig lyx kan du bo på Grand Hyatt i Las Condes.