Sevärdheter i São Paulo du inte får missa

Den vibrerande staden São Paulo har blivit en av Sydamerikas viktigaste platser. Samtidigt är det ett stort turistmål som bara väntar på att bli upptäckt av ännu fler resenärer. Tro inte att São Paulo bara är ekonomi och business. Staden har utöver detta både kultur, historia och shopping på listan över saker att erbjuda och eftersom det är en plats med mångfald av rang, så kan man hitta allt man är ute efter på en enda plats. Hela São Paulo är uppbyggt av stadsdelar och många av dem tillhör ett specifikt folkslag eller hör till en speciell stil. Följ med och läs om några sevärdheter som man bör bocka av om man reser till São Paulo.

Katedralen i São Paulo

Katedraler finns det många av i Sydamerika men den i São Paulo är verkligen speciell. Allén av palmer utmed Praça da Séantade leder upp till ingången och gör att förväntningarna blir allt större ju närmare man kommer. Historien tar besökaren tillbaka ända till 1500-talet när detta bara var en liten kyrka. Hela 400 år tog det att färdigställa detta mästerverk som först blev klart år 1954. Idag kan man kliva in i denna fascinerande byggnad som räknas som en av de 4 största katedralerna i världen. Kupoltaket går i renässansstil och i kryptan finns ett gravmonument som tillägnas flera stora biskopar.

Ibirapuera park

São Paulo har flera parker men den allra största är Iberapuera park som både är centrum för rekreation, sporter och avkoppling. Här kan man jogga, gå eller titta på de olika museerna som finns samt höra på konserter i musikhallen. Parken jämförs gärna med Central Park i New York eller Golden Gate Park i San Fransisco. Några sevärdheter i parken är:

  • Bandeirasmonumentet
  • Obelisken
  • Moderna Museet i São Paulo

Fotbollsmuseet

Man kan absolut inte åka till Brasilien utan att ha uppmärksammat fotbollen som är landets nationalsport. Vill man inte gå på en match kan man traska in på Fotbollsmuseet i Praca Charles Miller under Pacaembustadion. På museet kan man bekanta sig med hela Brasiliens fotbollshistoria och ta del av fakta om alla spelarna. Affischer, tv-apparater som visar både höjdpunkterna och lågvattenmärkena av fotbollen finns att beskåda här och chansen finns att man både fäller en tår och får sig ett gott skratt samtidigt.

Pinakoteket

Pinakoteket är ett konstmuseum som grundades redan 1905 och numera hör till ett av de viktigaste i landet. Det finns över 6000 verk av brasilianska konstnärer som bidragit med tavlor, skulpturer, teckningar, keramik m.m. Byggnaden är gjord av trä från Riga och fransk keramik och är tre hela våningar hög. En del av byggnaden är dock inte färdig ännu och det är även en del av dess charm.

Avenida Paulista

Detta är São Paulos främsta shoppinggata med butik efter butik och köpcentrum efter köpcentrum. Den är hela 2,8 km lång och omfattas även av viktiga byggnader och museet MASP. Det kanske inte är den mest genuina gatan i São Paulo men den är verkligen värd ett besök. På denna gata är det troligt att man hela tiden tittar uppåt istället för rakt fram på grund av den ståtliga men samtidigt ultramoderna arkitekturen här.