São Paulo – Brasiliens största stad

Trots att Brasilia är huvudstad i Brasilien, så är São Paulo landets största stad. När man kommer in i stadskärnan så är det lätt att förstå hur Brasilien har klättrat upp i toppen av världens största ekonomier. Här står affärskvarteren, shoppinggatorna och barerna på rad och det är ett liv och en rörelse som inte syns på så många andra platser i världen. São Paulo är numera känt som Sydamerikas affärscentrum då de stora internationella koncernerna har sina huvudkontor här och befolkningen växer snabbt. Man kan hitta både Ericsson, Atlas Copco eller ABB här. Staden är en av världens snabbast växande städer med en befolkningsmängd på ca 14 miljoner invånare. Det är också en smältdegel där afrikaner, européer, amerikaner och asiater trängs på samma yta. Många skojar och säger att det är Japans största utländska stad, då massvis av japaner flyttade hit under 1800-talet.

Industrierna och handeln

Man antar att São Paulo har 114 000 industrier, vilket innebär 65 % av hela landets totala mängd. Den ursprungliga framgångsnyckeln är dock alla kaffeplantager och invandrad arbetskraft som bidragit till succén. Alla dessa invandrare märks av då São Paulo är uppbyggd av flera små städer i staden. Här kan man hitta en japansk stadsdel, en libanesisk, en italiensk osv. Detta gör att man kan hitta alla slags produkter från världens alla hörn, samlade i en stad. Lyx och hantverk med unik prägel ligger sida vid sida och dessutom har São Paulo en stor kulturell personlighet med teatrar, kaféer, museer, restauranger, butiker, nöjesfält, shower m.m. Många har kommit att kalla São Paulo för Sydamerikas New York.

Saker att göra i São Paulo

Det finns en mängd aktiviteter och sevärdheter i Brasiliens största stad. Fotboll och samba hör inte bara till Rio utan är viktiga sysselsättningar, även här. Besök Arena de São Paulo för att få en glimt av fotbollens historiska matcher eller ta en sambakurs i de många favelorna som även São Paulo kan skylta med. Det finns guidade turer till de mer säkra områdena så man ska inte gå dit på egen hand om man inte är en van besökare. Om man vill vandra kan man ta sig en tur uppe i bergen eller åka upp på höjderna för att få en skymt av de rika och berömda jetsettarnas ståtliga villor.

Typiskt för São Paulo

Trots att São Paulo är känt för allt möjligt, kan man ändå ana vissa saker som är typiska här. Man ska inte bli orolig om man ständigt hör helikopterljud. Det är de rika människorna som hellre tar helikoptern till affärsmötena än sitter i trafiken då risken för att bli kapad eller rånad är stor. Staden har också mycket på agendan som exempelvis världens största Gay Pride festival, Brazilian Grand Prix, Formel 1 och den största modeveckan i Sydamerika, kallad São Paulo Fashion Week. Man håller även en stor jazzfestival som går av stapeln i november varje år. Ett annat typiskt kännetecken är det opålitliga vädret som helt plötsligt kan slå om från sol till regn.

Ta sig hit och ta sig runt

Från Europa är det mycket lätt att åka direkt till São Paulo. Från Sverige måste man byta en gång om man vill dit. Väl inne i staden är det lätt att ta sig runt tack vare tunnelbanan med de fem linjerna.

En resa kostar endast 9 kr. Om man hyr bil ska man vara vaksam och inte stanna till när det är mörkt då bilkapning förekommer ofta i São Paulo.