5 måsten för turister i Bolivia

Bolivia är det sydamerikanska land som har flest indianer, ca 50 % av befolkningen är av indiansk härkomst. Det är också det land som är högst beläget och detta påverkar klimatet i landets alla delar. Många undangömda skatter finns att se i bergen och hantverket är otroligt. Trots att Bolivia är ett av de fattigaste länderna på kontinenten så har man ett rikt kulturarv och mycket att erbjuda. Brottsligheten är visserligen ganska stor men inte den värsta i Sydamerika. Vita människor är inte alltid uppskattade (de blir ofta kallade för gringos), men lär man känna Bolivias invånare kan man få vänner för livet. Få talar engelska så det är bra att ta en spanskakurs innan man åker hit. Läs om 5 saker som bör stå på listan inför en resa till Bolivia.

Huvudstaden La Paz

Bolivias huvudstad heter La Paz och den rättsliga är Sucre. La Paz är den mest turisttäta staden och är inte så farlig att besöka. Här finns det också goda chanser att man träffar intressanta människor då den är en knutpunkt för resenärer. Det finns flera sevärdheter och saker att göra både i och utanför staden. The Witches Market ligger i Cerro Cumbre, i bergen utanför La Paz och där kan man botanisera bland handgjorda ponchos i alpaca till vrakpriser eller köpa med sig hantverk och kryddor.

Potosí

Detta är världens högsta belägna stad med sina 4070 meter över havet. Här finns charmig och unik kolonialarkitektur med färgstarka hus och blomsterarrangemang i fönstren. Potosí står på UNESCO.s världsarvslista och när man kommer hit kan det faktiskt kännas som att man åkt tillbaka till medeltiden. Speciellt om man åker till gruvorna i Cerro Rico. Ta gärna med gåvor till arbetarna som läsk, tvål, vatten eller kokablad.

Titicacasjön

Oavsett om man vistas i Peru eller Bolivia, bör man ta sig till Titicacasjön där man kan göra båtresor, upptäcka inkaindianernas fornlämningar och spana efter den unika och utrotningshotade Titicacapaddan. Det finns flera viktiga öar i sjön och Solön och Månön som ligger på den bolivianska sidan var heligast för inkafolket och aymarafolket. Man bör även ta en tur till byn Copacabana med den stora kyrkan som anses vara populär för turister. Se gärna statyn av jungfrun som är prydd i guld och ädelstenar.

Öknen vid Salar de Uyuni

Saltöknen i Uyuni är verkligen en sevärdhet i Bolivia. Här kan man se det vita saltet forma sig på sjön, betrakta flamingos under den klarblå himlen och våga sig närmare vulkanerna som slumrar så sött. Tänk på att ta med varma kläder och solglasögon samt en hatt på en vandring här eftersom öknen ligger på en sådan hög höjd. Man kan både åka hit på egen hand med buss från La Paz eller boka en guidad resa med grupp hemifrån.

Det andliga Tiwanaku

Ruinerna i Tiwanaku, nära östra sidan om Titicacasjön, hör till en förcolumbisk arkeologisk stad som ligger 3000 meter över havet. Man vet inte riktigt när den konstruerades men det sätt som byggnaderna har huggits ut, vittnar om avancerade verktyg och organisation. Man tror dock att den fick sina första invånare omkring 1500 f.Kr. och idag är dessa ruiner, utsmyckningar och keramiska lämningar verkligen ett landmärke. Vissa av fynden har inte kunnat utforskas på närmare håll då de är så svåråtkomliga. Man lär verkligen komma tillbaka till en svunnen tid om man hamnar här och besöket kommer förmodligen att etsas in i ens minne för livet.