Mendoza

Mendoza i Argentina tillhör landets frukt-och vindistrikt så en resa hit är verkligen att rekommendera för gourmander och vinfantaster. Staden ligger i västra delen och inte långt från Chiles gräns. Den koloniserades av spanjorerna 1561 och här ligger hundratals vingårdar som producerar det argentinska vinet som anses vara aromatiskt och fruktigt. I samma område produceras olivolja och man har många oljeraffinaderier här. I bakgrunden av Mendoza reser sig de storslagna Anderna och åker man 40 mil framåt så väntar Chile på andra sidan. Den stora Druvfestivalen går av stapeln varje år i mars och då kan det vara en idé att bege sig hit. När man inte är sugen på mat eller vinprovning, kan man besöka de många muséerna som finns. Mendoza är även en universitetsstad.

Eftersom man bedriver mycket handel, framförallt med Chile, så kommer det ofta affärsresenärer hit, vilket märks på hotellens standarder. Söker man efter billigare hotell, bör man leta sig till öster om staden där lågprisboendena finns. Lägenhetshotell är det ont om så om man hade velat boka ett sådant, kan det bli svårt.

Klimatet i Mendoza

Det är ingen slump att man lagt vinproduktion just i Mendoza. Här regnar det nästan aldrig utan det är istället Anderna som förser de ljuvliga rankorna med vatten då snön smälter och rinner ned i markerna. Denna teknik är urgammal och skapades av indianer långt innan conquistadorerna lade näsan i blöt. Vore det inte för denna bevattning, skulle i princip inget alls kunna odlas här då solen alltid står högt på himlen. Det sägs att många argentinare flyr stressen i storstäderna för att hitta en genuinare vardag och då står Mendoza högt i kurs.

Att göra i Mendoza

Framförallt åker man till Mendoza för att prova viner och äta av den goda argentinska maten. Tempot här är relativt lugnt och avslappnat, trots studentlivet, och passar bra till turister som vill ha lite skön avkoppling. Åk på en guidad vinprovningstur över en dag, rid i grupp uppe i de snöbeklädda Anderna eller uppsök spökstaden Paramillos de Uspallata där Brad Pitt spelade in delar av ”Sju år i Tibet”. Inne i Mendoza kan man gå in på flera vinmuseum eller Undervattensmuséet som bjuder på de mest fantastiska fiskar och havsdjur. När man bara vill promenera omkring är det skönast att traska runt i den natursköna General San Martin Park som ligger precis vid en stor sjö eller botanisera bland kryddor och kött på Mercado Central-marknaden. Mendoza är fullt med studenter som tar en picknick i parkerna eller tar en öl i baren, men man märker inte av bus eller problem speciellt mycket här.

Åka till Mendoza och ta sig runt inne i staden

För att komma till Mendoza kan man ta flyget till Santiago, Brasilien eller Buenos Aires först för att sedan byta och landa på MDZ, Mendozas flygplats som kallas El Plumerillo internationella flygplats. Inne i Mendoza är det skönt att bara gå omkring men man kan också ta bussar eller taxi som inte är dyrt alls. I Mendoza finns även ett nytt spårvagnsnät som är prisvärt och bra att förflytta sig med. Gatumönstret i Mendoza är tydligt och enkelt så det är inte svårt att hitta runt.