Påskön, som hör till Chile, är inte så lätt att nå med vanliga förbindelser. De enda flygförbindelserna som finns går från Tahiti eller Santiago och en anledning till det kan vara att man gärna vill bevara de gamla mystiska stenstatyerna som har funnits där sedan 1500 år tillbaka. Visserligen är Påskön oerhört spännande men eftersom den är så isolerad har turisterna inte lyckats bli så många ännu. Naturen på Påskön är både kuslig och vacker på samma gång, det finns en hög andlighet som inte riktigt går att beskriva. Förvisso kan man lägga sig på en relativt öde strand och ta ett dopp men det är inte den främsta anledningen som gör att man väljer att besöka Påskön. Det beror främst på landskapet och atmosfären som tar en med till en annan värld. Många betraktar Påskön som en avlägsen plats där det inte är troligt att man någonsin hamnar, men varför inte göra en helt annan resa och besöka detta drömresmål i verkligheten istället för att låta det bli en flyktig tanke?
Historia om Påskön
Påskön har fått sitt namn eftersom den nederländske sjöfararen Jakob Roggeveen firade påskhögtiden där 1722. Denna lilla ö har inte många invånare. Drygt 5000 bor här och de flesta i staden Hanga Roa. Ön är trekantig och har bildats av tre underjordiska vulkaner och på öns yta ligger det flera kratrar. Längs med kusten står det stenfigurer som har bidragit till öns berömmelse.
Man tror att Påskön för första gången befolkades 400 f.Kr. men de första riktiga dokumenten som tydde på invånare, är från 1100-talet. Många kom från Tahiti och Polynesien men det finns även andra märkliga inslag på ön som man inte riktigt vet varifrån de kommer. Européerna kom till Påskön 1722, vilket nämndes ovan, och döpte den till det namn den har idag. Då fanns det nästan lika många invånare som nu, men antalet sjönk ända ned till 175 personer för att sedan sakta återgå till den siffra som finns idag.
De egendomliga stenstatyerna
Landmärket och kännetecknet för denna subtropiska ö, är de mycket gamla stenstatyerna som kallas för moai och det är klaner som högg ut figurer i sten för att hedra en hövding som dött. Varje staty har ett inristat namn och man anser att de är övernaturliga och har valt sin plats självmant. De flesta av figurerna tittar in mot ön för att på så vis hålla ett öga på aktiviteterna och beskydda sina efterlevande släktingar.
För övrigt finns en gammal kristen tro kvar på ön med efterlämningar som den katolska kyrkan anser vara viktig. Tillsammans med den kristna tron, tror man också på övernaturliga krafter som stenfigurerna och en ”fågelmanfigur” från svunna tider.
Vad göra på Påskön?
Har man tagit sig hit så är det förmodligen inte bara surfing man är ute efter eller att ligga och lata sig på en solstol. Klimatet gör att det oftast är ca 25 grader varmt och fuktigt och den främsta sysselsättningen är att vandra uppför kratrarnas branter, fånga upp historien och se kulturskatterna och hällristningarna eller koppla av på hotellet. De hotell som finns på Påskön är vanligtvis mycket speciella och byggda på ett sätt som gör att man är i samklang med naturen. Om det är lugn och ro man är ute efter, är säkerligen Påskön med bland de platser som utgör toppen på listan